פוסט-המלצה נוסף בסימן חורף, הפעם רלוונטי גם לגדולים
פברואר 19, 2017 בשעה 11:55 AM,
אין תגובות
חורף, קר, פחות יוצאים, פחות זזים אז מה עושים? אומנם קצת בלאגן בבית אבל מבטיחה שהתוצאה שווה את זה!
מסלול פעילות בטיפול בבעיות שונות בקליניקה לעתים אבחר ליצור מסלול פעילות עבור הילד. המסלול ישלב רצף של פעולות מאתגרות עם מטרה מצטברת לשמה יש לחזור על המסלול מספר פעמים.
הרצף יהיה מותאם לרמה של הילד ואפילו קצת יותר כדי לאתגר ולהשיג את המטרות שלנו.
מה אנחנו משיגים במסלול? קודם כל תנועה. זזים, מתחממים, עובדים על מה שקשה ונהנים מפעילות שוברת שגרה.
ומעבר לכך בנימה יותר מקצועית...
כוח וסיבולת - מרכיבי המסלול דורשים עבודה של שרירים מייצבים ושרירים מניעים כאחד, עבודה לאורך זמן דורשת מהשריר לא רק כוח אלא גם סיבולת וכשמדברים על סיבולת כמובן ששמעתם גם על לב-ריאה... מעלים דופק, נושמים עמוק ומחמצנים את תאי הגוף.
תכנון מוטורי - על הילד לבחון את המסלול ולחשוב מאיפה להתחיל ואיזו אסטרטגיה תנועתית עליו לבחור כדי להשיג את המטרה. התכנון המוטורי עלול להיות ירוד/פגוע במקרים רבים ובהחלט אפשר לעבוד עליו.
תחושת מסוגלות - הצלחתי משהו מפחיד/מאתגר? הידד לי! בפעם הבאה אנסה משהו קשה אף יותר.
מודעות גוף - ההכרה התחושתית של הילד את גופו והיכולת שלו להניע את אבריו ביחס למרחב. מודעות גוף משפיעה על רמת הקואורדינציה של הילד ("הילד המסורבל" בהגדרתו הנו בעל קואורדינציה ירודה)
ועוד מרכיבים חשובים כמו למידת רצף לשם השגת מטרה, המתנה בתור אם יש יותר ממשתתף אחד וכדומה.
אבל בבית אין כדורים, חישוקים, גלילים, סולמות וחבלים כמו שיש בקליניקה... נכון! הנה כמה רעיונות שיכולים לעזור ליצור מסלול מרשים לא פחות:
כריות - זה הזמן לפזר את הספה ;) כריות קטנות/גדולות הן משטח נפלא לעבודה על שיווי משקל. כשהולכים/זוחלים על כרית יש אתגר לא פשוט למערכת השרירית ולמערכת שיווי המשקל.
טייפ בצבעים - מדביקים בכל מיני צורות של מסלולים על הרצפה ונותנים לילד ללכת על קו ישר, באלכסון, לקפוץ בין פסים וכל העולה בדמיונכם.
סרט/חוט עבה - תולים מקיר לקיר או מרהיט לרהיט (אפשר לחבר פעמונים קטנים לאורכו) וליצור מסלול שבו "אסור לגעת בחוט" כמו בסרטי פעולה עם קרני לייזר השומרות על כספת ;)
מנהרה - אפשר ליצור מכל מיני חפצים. דוגמא אחת היא שני כיסאות מפינת האוכל כשהחלק הקדמי על הרצפה והמשענות פוגשות אחת את השנייה.
כל זה ברצף אחד אחרי השני ולבסוף, כמובן, מטרה המחייבת חזרה על המסלול מספר פעמים בלי שהעניין בו ירד.
דוגמאות:
- הילד מקבל כדור בתחילת המסלול ובסופו מחכה סל כביסה אליו צריך לקלוע מקו במרחק מה ממנו. מי שיקלע X כדורים ינצח.
- קבלת חלק אחד של פאזל בכל פעם שנמצאים בתחילת המסלול עד להשלמתו בסופו.
- ציור קווי מתאר של כוכב/סמיילי שמודבק בקצה המסלול. בכל פעם שהילד מתחיל את המסלול הוא מקבל מדבקה וצריך להדביק על קווי המתאר של הציור עד שכולו מלא.
מפה אתן לכם להיות יצירתיים....
מצרפת תמונות שאספתי לשם המחשה של משימות מאתגרות שיכולות ליצור מסלול טוב.
אתן דגש חשוב על בטיחות! כריות למקם על שטיח ולא על הרצפה כדי שלא יחליקו, פנו את החלל כמה שניתן מרהיטים וחפצים שעלולים לפגוע, תנו לילד הוראה לעשות לאט ובטוח, לרוב ביצוע איטי גם יותר יאתגר את כל מערכות התנועה.
בברכת שבוע טוב ומלא בהנעה והנאה!
יערה.